"You are your greatest asset. Put your time, effort and money into training, grooming and encouraging your greatest asset."

- Tom Hopkins

14.9.2014

when you're feeling times of trouble, when you're feeling insecure

Damn. Eipä ole tullut 8 km:n lenkkiä tehtyä ja mennään jo sunnuntaissa. Mullahan joskus viime keväänä kipeytyi polvi mystisesti, enkä vieläkään tiedä mikä sen aiheutti. No, nyt se on kipeä taas, enkä ole uskaltautunut 8 km:n superlenkille, kun lisäksi on vielä jalkapohjissakin tuntunut ikävää oloa.

Joskus kymmenisen vuotta sitten (kirjoitin muuten ensin vuosituhannen alussa, mutta se sai oloni niiiiiin vanhaksi että piti vaihtaa :D) mulla tuli lenkkeilyn aloitettuani molemmat jalkapohjat kipeiksi niin, että jo käveleminenkin sattui. Voitte kuvitella kuinka kivaa oli olla koko kesä liikuntakiellossa, kun juuri oli innostunut lenkkeilystä ja tuntui ettei ympärillä näkynyt mitään muuta kuin juoksijoita siellä täällä.. Kävin tuolloin siis lekurillakin, ja se puhui jotain joistain tulehtuneista kalvoista (?) ja määräsi fyssarille, joka sitten opetti muutamia venytyksiä, ja ajan mukana ongelma poistui. Toki lisäksi ostin uudet lenkkarit, kun edelliset oli miljoona vuotta vanhat ja ehkä osaltaan sitten aiheuttaneet tuon tulehtumisen. Että siksikin olen hieman harhaisen panikoiva sen suhteen, että koska lenkkarit pitäisi vaihtaa uusiin :) Suurin syy kuitenkin varmasti oli vasta alkanut ja nopeasti lisääntynyt paljon jalkoja rasittava liikunta yhdistettynä huonoon kehonhuoltoon ja venyttelyyn.

Omituista tässä kaikessa on mun mielestä se, että kun keskiviikkona vetäsin aloittamani My Asics - ohjelman ensimmäisen lenkin, niin torstaina ei vielä tuntunut missään miltään. Polvi oli suorastaan paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan. Jos kyse olisi jotenkin rasituksesta johtuva juttu, niin kai oireita olisi hurjastikin liikuntasuoritusta seuraavana päivänä? Muistin tosin vasta keskiviikkona nukkumaan mennessäni, että ohops, jäi KAIKKI venytykset tekemättä. Ei siis tipan tippaa venyttelyä pitkästä aikaa tehdyn yli 5 km:n lenkin jälkeen. Voisiko tällä olla jotain tekemistä sen kanssa, että sitten perjantaina polvi oikutteli enemmän kuin laki sallii? Luin nimittäin joskus keväällä (kun noita polvijuttuja tutkin enemmänkin), että yksi syy polvikipuihin voi olla se, että reisilihas on jotenkin ns. liian jumissa, tai että se jollain tavalla "kiristää" polvea. Mutta miksi se lihas ei olisi ollut "ylikiristynyt" jo torstaina..? Argh. Ei näistä voi tietää, vähän turha edes höpöttää :D

Nyt olen kuitenkin sitten venytellyt ja venytellyt, ja varmaan venyttelen vielä tänäänkin. Perjantaina 30 min, eilen yli tunnin ja katsotaan mihin tänään päästään. Olen myöskin levittänyt polveen niin Deep reliefiä kuin Orudistakin (jonkinlaisia kipulääkevoiteita tms). Toivottavasti huomenna pääsen jo lenkille. Harmittaa niin pirusti, kun olin niiiiiiiiiin innoissani uudesta juoksuohjelmasta, ja sitten se tyssää jo heti ensimmäisen lenkin älkeen. Pitänee katsoa vielä tarkemmin sitä ohjelmaa muutenkin, sitä kun pystyy muokkailemaan aika paljon itsekin. Täytyy pohtia pitäisikö viikottaisten lenkkien määrä vaihtaa neljästä kolmeen - ainakin näin aluksi - ja vauhti kenties normaalista kevyeen, ja sittenkin voi vielä vaihtaa tavoitepäivämäärää myöhemmäksi. Tavoitteenanihan vielä tällä hetkellä on simppelisti juosta 10 km aikaan 1 h 15 min marraskuun 9. pvä.

Olen venytellyt! Ja leikkinyt Picasalla.. ;)

Muistakaa kehonhuolto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti